فهرست مطالب

نشریه دانشور پزشکی
پیاپی 107 (آبان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نصرت الله ضرغامی*، مژگان بنده پور، بهرام کاظمی صفحه 1
    مقدمه و هدف
    هورمون های گلیکوپروتئینی ترشح شده از هیپوفیز قدامی از دو زیرواحد آلفا و بتا با اتصال غیرکوالان تشکیل شده است، زیرواحد الفا در هورمون های این خانواده یکسان است و تفاوت در فعالیت بیولوژیک این دسته ازهورمون ها به زیرواحد بتای آنها ارتباط دارد. با توجه به عدم دسترسی مناسب به هورمون و امکان ایجاد آلودگی، در این تحقیق تلاش شد تا با استفاده از توالیIRES زیرواحدهای آلفا و بتای این ژن به منظور استفاده درمانی، در پلاسمید بیانی pEGFP-N1کلون شود.
    مواد و روش ها
    تحقیق با طراحی تجربی انجام گرفت،به منظور کلونینگ زیرواحدهای آلفا و بتای هورمون LH، ابتدا توالی نوکلوتیدی طراحی شده در پلاسمید حاملpGEM-BIسنتز شد. توالی مورد نظر در سایت SmaI پلاسمیدبیانی pEGFP-N1،ساب کلون شد. پلاسمید حاصل باانجام هضم آنزیمی و PCR،مورد تایید قرارگرفت.
    نتایج
    آنالیزآنزیمیو PCRنشان داد که پلاسمید-α-IRES-β pEGFP-Nl، حاوی توالی صحیحی بوده، با توالی ژن مورد نظر در بانک ژن تطابق دارد.
    نتیجه گیری
    اینپلاسمیدبهدلیلساختارصحیحبرایانتقالبهسیستمیوکاریوتیوارزیابیبیان،مناسب است.
    کلیدواژگان: ساب کلونینگ، هورمون LH، وکتور بیان
  • سعید نظربیگی*، رضا افشار صفحه 11
    مقدمه و هدف
    درمان جایگزینی کلیه با استفاده از دیالیز و پیوند، موجب افزایش طول عمر بیماران مبتلا به نارسایی مزمن کلیه شده است. کاهش شنوایی، یکی از عوارض مهم نارسایی مزمن کلیه است که عللی متفاوت برای آن بیان شده است. با توجه به اهمیت این مسئله، برآن شدیم تا به بررسی تاثیر همودیالیز روی شنوایی بیماران مبتلا به نارسایی مزمن کلیه بپردازیم.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعیروی 76 نفر از بیماران بخش دیالیز بیمارستان شهید مصطفی خمینی انجام شد. آزمون شنوایی سنجی تون خالص یک نوبت پیش از دیالیز و یک نوبت پس از دیالیز و یک نوبت دیگر پس از شش ماه انجام شد؛ همچنین سدیم و پتاسیم و اوره خون پیش از آغاز دیالیز و بی درنگ، پس از پایان دیالیز از همان سوزن وریدی دیالیز بدون نیاز به خون گیریاضافی کنترل شد.
    نتایج
    میان آستانه شنوایی پیش و پس از یک جلسه همودیالیز، اختلافی معنادار وجودداشت؛ همچنین میان تغییرهای شنوایی پیش و پس از دیالیز با تغییرهای وزن، دیابت، مدت زمان انجام دیالیز و مدت هر جلسه دیالیز، ارتباطی معنادار یافتیم. ولی میان تغییرهای سدیم، پتاسیم و اوره خون با تغییرهای آستانه شنوایی، ارتباط معنادار وجودنداشت.
    نتیجه گیری
    انجام یک جلسه همودیالیز به بهبود آستانه شنوایی بیماران در فرکانس های پایین منجر شده است؛ این نتیجه از فرضیه هیدروپس اندولنفاتیک در بیماران دیالیزی حمایت می کند به خصوص اینکه این بهبود شنوایی در افراد زیر 60 سال، معنادار بوده است و باعث می شود این فرضیه تقویت شود
    کلیدواژگان: نارسایی مزمن کلیه، همودیالیز، آستانه شنوایی
  • بتول موسوی، شهریار خاطری*، زهره گنج پرور، حمید شکوهی، علی منتظری، محمدرضا سروش صفحه 15
    مقدمه و هدف
    ناتوانی های جسمی و روانی ناشی از مین و مهمات عمل نکرده روی میزان رضایت از زندگی قربانیان تاثیرگذار است. هدف از انجام این مطالعه، تعیین میزان رضایت از زندگی در قربانیان زیر 18 سال مین و مهمات عمل نکرده بود.
    مواد و روش ها
    به منظور جمع آوری اطلاعات از همه جانبازان زیر 18 سال که پس از جنگ عراق ضد ایران در استان های مرزی به وسیله مین یا مهمات عمل نکرده دچار آسیب شده بودند، دعوت شد تا در طرح نیازسنجی سلامت شرکت کنند (تعداد 78 نفر). از پرسش نامه میزان رضایت از زندگی برای ارزیابی وضعیت رضایت استفاده شد. به منظور تحلیل داده ها، نرم افزار آماری (version 15.0) SPSS به کارگرفته شد.
    نتایج
    میانگین سنی افراد مورد مطالعه 16.11 انحراف معیار 1.9 سال به دست آمد. بیشتر قربانیان مین و مهمات عمل نکرده 85.9 درصد (67 نفر)، مذکر بودند؛ یک سوم قربانیان مین 37.2 درصد(29 نفر) در استان کردستان زندگی می کردند؛ حدود نیمی از قربانیان 47.4 درصد (37نفر)، تحصیلات متوسطه داشتند. میانگین درصد جانبازی15.8±41.34 بود. میانگین نمره رضایت از زندگی 15.55 با انحراف معیار7.6بود.بیشترین نمره، 35 و کمترین نمره، 5 بود. بیش از دوسوم قربانیان مین 54 نفر (69.3 درصد) از زندگی خود ناراضی بودند. نتایج آزمون های آماری نشان داد میان سه متغیر سن، درصد جانبازی ووجود نابینایی با رضایت از زندگی رابطه ای معنادار وجوددارد (0.05>p).
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان داد که میزان رضایت از زندگی در قربانیان مین و مهمات عمل نکرده، پایین است؛ انجام مداخلات مناسب برای تشخیص سایر عوامل تاثیرگذار بر میزان رضایت از زندگی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: کودکان، مین، قطع عضو، رضایت از زندگی
  • علیرضا افشاری صفوی *، منصور رضایی صفحه 23
    مقدمه و هدف
    استفاده از معادلات برآوردگر تعمیم یافته در کار با داده های همبسته و به ویژه مطالعات طولی، بسیار متداول و پرطرف دار شده است. گرچه به رغم انتخاب غلط ساختار همبستگی میان اندازه های تکراری متغیر پاسخ، برآورد ضرایب رگرسیونی همچنان سازگار و مجانبا نرمال خواهدبود، بااین حال به دلایل مختلف ازجمله افزایش کارایی و کاهش میزان اریبی برآوردها، انتخاب ساختار همبستگی عملی مناسب، همواره مورد توجه محققان است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه کوشیده ایم ضمن معرفی ساختارهای همبستگی عملی مختلف، عملکرد هریک از آنها را در قالب نمونه ای کاربردی روی MRIT2* قلب و کبد بیماران تالاسمی بررسی کنیم. انتخاب یک ساختار صحیح به ملاک های سنجشی نیازدارد که بتواند با برآورد شبه درست نمایی، هماهنگ باشد. در سال های اخیر ملاک هایی مختلف برای انتخاب ساختار مناسب پیشنهادشده اند؛ در این مطالعه، همچنین کارایی این ملاک ها را در انتخاب ساختار همبستگی صحیح ارزیابی می کنیم.
    نتایج
    در این مطالعه، نوع ساختار همبستگی میان اضافه بار آهن قلب و کبد در دو نوبت اندازه گیری تحت ملاک های QIC، CIC، RJ1 و RJ2 به ترتیب به صورت تبادل، بی ساختار و 2- همبستگی معرفی شد.
    نتیجه گیری
    ملاک های ارزیابی مدل های GEE را می بایست با توجه به ماهیت مطالعات و مشاهدات انتخاب کرد.
  • محمد شرافتیم قدم، فرهاد دریانوش*، مهدی محمدی، حامد علی زاده پهلوانی صفحه 31
    مقدمه و هدف
    آدیپوکین ها ازجمله واسپین و کمرین،داراینقش هایبیولوژیکیگوناگونی هستند که باتغییرهایشاخصتودهبدن،مقاومتبهانسولین، سندرممتابولیکی، سندرم تخمدان پلیکیستیک، دیابتوبیماری-های قلبی- عروقیارتباط دارند. هدف از پژوهش حاضر،تاثیر هشت هفته تمرین های سرعتی شدیدبرسطوح پلاسمایی واسپینو کمریندر موش های ماده نژاد اسپراگوداولی است.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش،32 سر موش، به طور تصادفی به دو گروه کنترل (12سر) و گروه آزمایش (20سر)تقسیم شدند. گروه آزمایشپنج روز در هفته مطابق با برنامه تمرینی به مدت هشت هفته به فعالیت سرعتی شدید پرداختند درصورتی که گروه کنترل در این مدت، هیچ گونه برنامه تمرینی نداشتند.پس از هشت هفته تمرین، برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون t مستقل و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد.
    نتایج
    نتایج نشان دادند که تفاوتی معنی دارمیان میزان سرم کمرین در موش هایی که برنامه تمرینی سرعتی شدید انجام داده بودند، نسبت به گروه کنترل (18/0P=) وجودندارد؛ ازطرفی دیگر، سطوح سرمی واسپین به طور قابل توجهی (0001/0P=) کاهش یافت اما هیچ گونه رابطه ای معنادار، میان سطوح واسپین و کمرین (28/0P=) مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش حاضر و اهمیت تغییرها در سطوح واسپین و کمرین به نظر می رسد باید مدت زمان تمرینی بیشتر از هشت هفته باشد و شدت فعالیت ورزشی باید متناسب با سطح آمادگی افراد باشد چراکه اگر این هماهنگی وجودنداشته باشد، آزمودنی ها قادرنخواهندبود برنامه های تمرینی را به طور صحیح انجام دهند.
    کلیدواژگان: آدیپوکین، کمرین، تمرین سرعتی شدید، واسپین
  • مریم یعقوبی*، مرضیه جوادی، محمدرضا ملکی صفحه 39
    مقدمه و هدف
    تا به امروز، تعداد زیادی از بیمارستان ها، درسطح جهان، برنامه ارتقای سلامت در بیمارستانرا پیاده کرده اند. ازاین رو، این پژوهش با هدف ارائه الگوی بیمارستان متعهد به ارتقای سلامت دربیمارستان های دانشگاه های علوم پزشکی ایران انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش به روش توصیفی و همبستگی صورت گرفته است؛ در ابتدا با کمک مطالعه تطبیقی، عوامل موثر بر استقرار بیمارستان متعهد به ارتقای سلامت استخراج شد؛ سپس براساس آن، پرسش نامه ای طراحی شد که روایی آن با نظر صاحب نظران و پایایی پرس شنامه با ضریب آلفای کرونباخ 89/0 مورد تایید قرارگرفت. برای نمونه گیری در ابتدا از روش نمونه گیری خوشه ای، دانشگاه های علوم پزشکی 4 استان (تهران، گیلان، اصفهان و شیراز) انتخاب شدند؛ سپس در این استان ها به روش تصادفی ساده، نمونه گیری صورت گرفت. تعیین کفایت حجم نمونه با استفاده از روش کیسر مایر الکین انجام شد و تعداد نمونه 268 نفر بود. روش تحلیل داده ها، تحلیل عاملی تاییدی و نرم افزارهای مورد استفاده 18SPSS و18Amos بودند.
    نتایج
    در الگوی نهایی، هشت عامل مشخص شدند که انتشار (اطلاع رسانی) (64/0)، سیاست گذاری (63/0)، روش های اجرای طرح (53/0)، اجرای طرح (51/0)، ارزیابی (47/0) جامعه (46/0)، برنامه ریزی ارتقای سلامت (33/0) به ترتیب دارای بیشترین تا کمترین وزن رگرسیونی یا میزان تاثیربر استقرار بیمارستان متعهد به ارتقای سلامت بوده اند.
    نتیجه گیری
    باتوجه به روابط ساختاری میان ابعاد و مولفه ها در الگوی نهایی، می توان نتیجه گرفت که بیمارستان ها برای استقرار برنامه های ارتقای سلامت، بایستی به تدوین سیاست گذاری ارتقای سلامت و اطلاع رسانی(انتشار برنامه های ارتقای سلامت)، بیشترین توجه را داشته باشند.
    کلیدواژگان: ارتقای سلامت، بیمارستان متعهد به ارتقای سلامت، تحلیل عاملی تاییدی
  • رضا قراخانلو*، منصوره موحدین صفحه 49
    مقدمه وهدف
    تنظیم افزایشی و کاهشی بیان ژنCDK5 به عنوان یک پروتئین کیناز، در سیستم عصبی راه اندازی مسیرهای مرگ یا بقای نورون ها را به همراه دارد. لذا با توجه به آثار مزمن تمرین استقامتی بر رشد، جوانه زنی و عملکرد نورونی به ویژه در شرایط پاتولوژیکی تخریب عصبی، در پژوهش حاضر به بررسی تاثیر ششهفته تمرین استقامتی برکاهش بیان ژن CDK5 در نورون های حسی موش های صحرایی نر ویستار با نوروپاتی دیابتی پرداختیم.
    مواد و روش ها
    28 موش های صحرایی پس از رسیدن به وزن مطلوب (20±250 گرم)، به طور تصادفی به چهار گروه کنترل سالم (C)، تمرین سالم (HT)، کنترل نوروپاتی (N) و تمرین نوروپاتی (NT) تقسیم شدند. دیابت با استفاده از یک وهله تزریق STZ(45 mg/Kg) ایجادشد. گروه های تمرین شش هفته تمرین استقامتی را روی تردمیل اجراکردند. آزمودنی ها 24 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی قربانی شدند و بیان ژنCDK5 در بخش حسی سگمنت های نخاعی عصب سیاتیک با روشReal time اندازه گیری و با روش 2-ΔΔCT محاسبه شد. برای تعیین معناداری تفاوت بین متغیرها از روش تحلیل واریانس دوطرفه استفاده شد.
    نتایج
    بیان ژن CDK5 پس از شش هفته تمرین استقامتی در بخش حسی نخاع گرو ه تمرین نوروپاتی به طور معناداری نسبت به گروه کنترل نوروپاتی کمتر بود؛ همچنینتمرین، کاهش معنی دار سطوح گلوکز خون در گروه نوروپاتی تمرین نسبت به گروه نوروپاتی کنترل را به همراه داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به نقش ویژه CDK5 در توسعه و رشد یا مرگ نورونی، پژوهش حاضر نشان داد که تمرین استقامتی مزمن با اثرهای مفید خود بر شبکه نورونی به کاهش(تعدیل) بیان ژن CDK5 در حالت پاتولوژیکی منجرمی شود.
    کلیدواژگان: CDK5، تمرین استقامتی، نوروپاتی دیابت
|
  • Page 1
    Background And Objective
    The glycoprotein hormone secreted from anterior pituitary gland are heterodimeric, non- covalently consisting of a common α subunit and a hormone-specific β subunit. Due to the lack of adequate access to hormones and the possibility of contamination, this study attempted to clone two subunits of LH hormone by using IRES sequence in eukaryotic expression vector pEGFP-NI for clinical purposes.
    Materials And Methods
    To clone the LH hormone, we designed the subunits alpha and beta sequences, then synthesized the plasmid vector pGEM-BI. The designed sequence was subcloned in the SmaI site of expression plasmid pEGFP-N1. The resulting plasmid was confirmed by restriction enzyme digestion and PCR.
    Results
    PCR and restriction enzyme analysis showed that the plasmid pEGFP-Nl-α-IRES-β contains the correct sequence of the target gene sequences in the gene bank.
    Conclusion
    Since the plasmid has a proper structure, it can be used to transfer into eukaryotic systems and is also appropriate for the evaluation of expression.
    Keywords: Sub cloning, LH hormone, Expression vector
  • Page 11
    Background And Objective
    Renal replacement therapy using dialysis or kidney transplantation increases survival of patients with chronic kidney disease. Hearing loss is an important complication in chronic renal failure and various causes have been mentioned for it. Due to the importance of this issue, we have intended to assess hearing threshold changes in patients with chronic kidney disease during one session of hemodialysis.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was enrolled on 76 hemodialysis patients in the hemodialysis ward of Mostafa Khomeini hospital. We performed pure tone audiometry test before and after one session of hemodialysis and 6 months later on patients. All the lab exams were sampled before and immediately after the end of dialysis from the same venous needles as monthly routine lab exam without any additional sampling.
    Results
    There was a significant hearing threshold improvement after one session of hemodialysis. We found a significant correlation between hearing threshold changes and weight changes, diabetes, dialysis duration and duration of session. But there was not any significant correlation between changes in sodium, potassium, urea and changes in hearing thresholds after hemodialysis.
    Conclusion
    A significant improvement of hearing threshold at low frequencies after one session of hemodialysis was observed in the patients under 60 years old that supports the hypothesis that there is endolymphatic hydrops in dialysis patients.
    Keywords: Chronic renal failure, Hemodialysis, Hearing threshold
  • Page 15
    Background And Objective
    Landmine and unexploded ordnance casualties usually accompany with physical and mental health problem. The aim of this study was toevaluate life satisfaction in children survivors of landmine and unexploded ordnance.
    Materials And Methods
    Children with post war injuries due to landmine or unexploded ordnance were invited to participate in the study. The population was selected from provinces close to the Iran-Iraq border. Life satisfaction was measured by using a questionnaire. Data were analyzed using SPSS software (version 15.0).
    Results
    The mean age of children was 16.11±1.99 years. The majority of the cases (85.9 %, n=67) were boys. About two-third of the cases were student, and more than one-third were living in one province. Half of the study population (47.4%, n=37) were at high school level. The mean score of life satisfaction was 15.55±7.62. More than two-third of injured children (69.3%, n=54) reported that they are not satisfied with their life. Age, severity of disability and eye injury were significantly associated with life satisfaction.
    Conclusion
    Results of this study showed poor life satisfaction in children survivors of landmine and unexploded ordnance
    Keywords: Children, Landmine, Mutilation, life Satisfaction
  • Page 23
    Background And Objective
    Generalized estimating equations are very common and popular in application correlated data and especially in longitudinal studies. However, despite the misspecification correlation structure between repeated measures of response variable, the estimation of the regression coefficients compatible will be asymptotic normal and consistent, however, for various reasons, such as increasing efficiency and reducing bias estimates, the selection of the appropriate correlation structure is very important for researchers.
    Materials And Methods
    In this study, we introduced the working correlation structure and we try to showing the performance of each of them in a practical example on MRIT2* in patients with thalassemia. Choosing the true correlation structure needs measurement criteria that be coordinated in order to the quasi-likelihood. In recent years, several criteria have been proposed for the selection of appropriate structure. In this study, we also introduce the efficacy of these criteria in the selection of the true correlation structure.
    Results
    In this study, the appropriate correlation between cardiac and liver iron overload in two time points according to the QIC, CIC, RJ1 and RJ2 are respectively the exchangeable, unstructured and 2-dependent.
    Conclusion
    In the GEE models, the evaluation criteria should be selected according to the nature of the studies and observations.
    Keywords: Generalized estimating equations, Working correlation matrix, Evaluation criteria, Quasi, likelihood, Thalassemia
  • Page 31
    Background And Objective
    Adipokines including vaspin and chemerin play various biological roles, which are related to body mass index (BMI) changes, insulin resistance, metabolic syndrome, polycystic ovary syndrome, diabetes and cardiovascular disease. The purpose of the present study was to investigate the effect of eight-week intense sprint exercise on plasma levels of vaspin and chemerin in female Sprague-Dawley rats.
    Materials And Methods
    In this study, 32 rats were randomly divided into two groups: 12 rats in control group and 20 rats in experimented group. For eight weeks, experimental group did sprint exercises based on an exercise program five days a week, while the control group had no training program. After eight weeks, an independentt-test and Pearson's correlation coefficient were used for data analysis.
    Results
    The results showed that there was no significant difference between chemerin serum levels in rats that had undergone intensive exercise program as compared to the control group (p=0.18). On the other hand, vaspin serum levels significantly decreased (p=0.0001). In addition, no significant correlation was observed between vaspin and chemerin levels (p=0.28).
    Conclusion
    According to theresults of the present study as well astheimportance of vaspin and chemerin level changes, it seems that the training time must be more than 8 weeks and the exercise intensity should be tailored to the individual's fitness level. Otherwise, subjects are not able to perform the exercise program properly.
    Keywords: Adipokine, Chemerin, High speed train, Vaspin
  • Page 39
    Background And Objective
    A large number of hospitals in the world have implemented Health Promoting Hospital (HPH) programs. The objective of this study was to provide a model for its promotion in Iran.
    Materials And Methods
    This study was a descriptive-analytical survey in selected hospitals of Iran. At first, we surveyed health promotion models based on comparative studies for selection of effective factors on Health Promoting Hospital (HPH). Then, the questionnaire was designed. The validity of questionnaire was computed by experts evaluation and the reliability of questionnaire was computed using Cronbach alpha(r= 0.89). At first, cluster sampling was used and 4 Medical Universities (Tehran, Gilan, Isfahan, and Shiraz) were selected. Then, in the provinces, random sampling among university professors, administrators, nursing managers and health promotion experts was done. The adequacy of sample volume was made using Kaiser Meyer Olkin method and the sample was 268. Afterwards, to determine relations of factors, confirmatory factor analysis (CFA) approach by the softwares Spss 18 and Amos 18 was used.
    Results
    Findings showed that in the final model, 8 factors are effective. In this respect, the dissemination (0.64), policy (0.63), techniques for projects implementation (0.53), project implementation (0.51), evaluation (0.47) and society (0.47) have the highestto lowest regression weight or effect.
    Conclusion
    Regarding the relationship between the structure and components of the model, it can be concluded that for establishment of HPH, health plans, health policy and information (dissemination of health promotion programs) should be developed
    Keywords: Health promotion, Health promoting hospitals, Confirmatory factor analysis
  • Page 49
    Background And Objective
    Increased and decreased CDK5gene expression regulation, as a protein kinase, is associated with launching death or survival pathways in the nervous system. According to the chronic effects of endurance training on growth germination, neuronal function and improvement ofpathological conditions of neurodegenerative diseases, the aim of our study was to investigate the effect of 6-week endurance training on gene expression of CDK5 in sensory neurons of male Wistar rats with diabetic neuropathy.
    Materials And Methods
    Twenty eight adult male Wistar rats in the weight range of 326.3±8.4 g, were randomly divided into four groups including healthy control (C), healthy training (HT), neuropathic control (N) and neuropathic training (NT). Diabetes was induced with one injection of STZ (45mg/kg). Training groups performed 6-week endurance training on the treadmill. Subjects sacrificed 24 hours after last session training. CDK5 gene expression in sensory spinal segments forming the sciatic nerve was measured with Real time technique and calculated using the 2-ΔΔCT method. For identifying significant differences between factors, two-way ANOVA method was used.
    Results
    After 6-week endurance training, CDK5 gene expression in sensory neurons of NT group was significantly lower than the NC group. Also, in comparison with neuropathy control, training led to a significant decrease in blood glucose levels in neuropathic training group.
    Conclusion
    According to the specific role of CDK5 in neuronal growth or death, our study showed the beneficial effects of chronic endurance exercise on neuronal networks leading to reduced (modification) gene expression of CDK5 in a pathologic condition
    Keywords: CDK5, Endurance training, Diabetic neuropathy